Faktor-faktor yang Mempengaruhi Permintaan Tempe di Kecamatan Sukomanunggal Kota Surabaya

Intan Arsyta Firdaus, Gigih Pratomo

Abstract


This study discusses the factors that influence the demand for tempeh in Sukamanunggal District, Surabaya City. The independent variables consist of the price of tempe, the price of white tofu, the level of income, the type of tempe, and the number of dependents while the dependent variable is the demand for tempe. This study uses quantitative methods, and the sample used is 398 respondents with the slovin calculation formula. The analytical method used is multiple linear regression. The results of the simultaneous test of this study showed that the price of tempeh, the price of white tofu, the level of income, the type of tempeh, and the number of dependents had a significant influence on the level of demand for tempeh in the community of Sukamanunggal District, Surabaya City. The partial test results show that the price of tempeh, the price of white tofu, and the level of income have a positive and significant influence on the level of demand for tempeh in the community of Sukamanunggal District, Surabaya City. While the type of tempe, and the number of dependents have a negative and significant effect on the level of demand for tempeh in the community of Sukamanunggal District, Surabaya City.

Keywords


Permintaan, Harga, Barang Substitusi, Konsumen, Pendapatan

Full Text:

PDF

References


Adetama. (2011). Analisis Permintaan Kedelai Indonesia. Universitas Indonesia, Jakarta. Retrieved from : https://lib.ui.ac.id/file?file=digital/136084-T%2028028-Analisis%20permintaan-HA.pdf

Ahman, Eeng dan Rohmana. (2009). Teori Ekonomi Mikro. Universitas Pendidikan Indonesia Bandung.

Data BPS. (2022). Banyaknya Penduduk Menurut Jenis Kelamin Per Kecamatan Hasil Registrasi (Jiwa). Retrieved March 12, 2022, from : https://surabayakota.bps.go.id/indicator/12/117/1/banyaknya-penduduk-menurut-jenis-kelamin-per-kecamatan-hasil-registrasi.html

Data BPS. (2022). Rata-rata Konsumsi Perkapita Seminggu Menurut Kelompok Kacang-Kacangan Per Kabupaten/kota (Satuan komoditas). Retrieved March 9, 2022, from : https://kedirikota.bps.go.id/indicator/5/414/1/rata-rata-konsumsi-perkapita-seminggu-menurut-kelompok-kacang-kacangan-per-kabupaten-kota.html

Djauhari, Pamungkas, Choban, Reynaldi, P., Pratama dan Taboy. (2021). Pengembangan Kampung Tempe Dalam Pemasaran Melalui Media Online Berbasis Web. Prapanca Jurnal Abdimas Vol.1 No.2, 80-88.

Febianti, Y. (2014). Permintaan dalam Ekonomi Mikro. Jurnal Edunomic Volume 2 No. 1, 15-24.

Hafni, F. (2019). Analisis Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Jumlah Konsumsi Tempe Rumah Tangga di Kecamtan Medan Kota, Kota Medan. Universitas Sumatera Utara Medan. Retrieved from : http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/14816

Ikhsan, Astuti, K. dan Saragih. (2019). Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Tahu Putih di Kota Medan. Universitas Medan Area. Retrieved From : https://ojs.uma.ac.id/index.php/agriuma/article/view/2291/pdf1

Kardono, dan Hanani, N. (2004). Teori Ekonomi Mikro. Retrieved from : http://nuhfil.lecture.ub.ac.id/files/2009/03/mikro-2-penawaran-dan-permintaan-nuhfil.pdf

Mahatma, Anggreni, dan Rantau. (2020). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Permintaan Tahu di Kecamatan Tampaksiring. Jurnal Agribisnis dan Agrowisata Vol.9, No.1, 138-147.

Mankiw, G. (2013). Macroeconomics, 8th Edition. NewYork: WorthPublishers.

Murni, A. (2012). Ekonomi Mikro. Bandung: Refika Aditama.

Nazir. (2010). Analisis Determinan Pendapatan Pedagang Kaki Lima di Kabupaten Aceh Utara. Universitas Sumatera Utara. Retrieved from : http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/33901

Nuraini, Y. (2021). Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Tempe Pada Rumah Tangga di Kelurahan Tenggilis Kota Surabaya. Universitas 17 Agustus 1945 Surabaya. Retrieved from : http://repository.untag-sby.ac.id/11043/

Prasetyo, Sayekti, dan Kasymir. (2018). Tingkat Kepuasan dan Faktor-faktor yang Mempengaruhi Permintaan Tempe oleh Konsumen Rumah Tangga di Kota Bandar Lampung. Jurnal Fakultas Pertanian Unila Volume 6 No. 4, 368-375.

Prasetyo. (2018). Analisis Keseimbangan Penawaran dan Permintaan Cabai Merah di Indonesia. Universitas Muhammadiyah Malang. Retieved from : https://eprints.umm.ac.id/38105/

Rahardja, dan Manurung. (2004). Teori Ekonomi Mikro: Suatu Pengantar, Edisi Ketiga. Jakarta: Lembaga Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia.

Sandi dan Fauziah. (2018). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Barang Pangan Dan Sandang Pada Perusahaan Ritel X Karawang. Jurnal Manajemen & Bisnis Kreatif Vol 4 No 1, 20-41.

Sinaga, D. (2017). Analisis Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Telur Ayam Ras di Pasar Tradisional Kota Medan. Universitas Sumatera Utara. Retrieved from : https://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/10910

Sugiyono. (2011). Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif dan R&D. Bandung: Alfabeta, 2011.

Sukirno, S. (1994). Pengantar Ekonomi Makro. PT. Raja Grasindo Perseda Jakarta.

Sukirno, S. (1995). Pengantar Teori Makroekonomi Edisi Kedua. PT. Raja Grasindo Perseda Jakarta.

Sukirno, S. (2008). Pengaruh Konsumsi, Investasi, Tabungan, Pengeluaran Pemerintah, Tenaga Kerja dan Pasar Terhadap Pertumbuhan Ekonomi di Kota Padang. STKIP PGRI Sumatera Barat.

Sukirno, S. (2011). Mikro Ekonomi Teori Pengantar Edisi Ketiga. Jakarta: Rajawali Pers.

Wijaya, S. (2018). Pengaruh Selera Konsumen, Permintaan Barang Distribusi, dan Risiko Perjalanan Terhadap Harga Cabai Dipasar Induk Jakabaring Palembang. UIN Raden Fatah Palembang. Retrieved from : http://repository.radenfatah.ac.id/10415/




DOI: http://dx.doi.org/10.30742/economie.v6i2.3941

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Economie

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
Economie by https://journal.uwks.ac.id/index.php/economie is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

 

Indexed by:

   

 

ECONOMIE
Program Studi Ekonomi Pembangunan
Fakultas Ekonomi dan Bisnis Universitas Wijaya Kusuma Surabaya
Jl. Dukuh Kupang XXV/54 Surabaya 60225
Telefon: +6231 5613231 email: economie@uwks.ac.id
eISSN: 2745-6366